dilluns, 14 d’abril de 2008

Que representa fer-se donant?

Fer-se donant vol dir prendre un compromís amb un mateix, i ser conscient que el pas donat endavant no hauria de ser revertit.
Per això abans de fer aquest pas tant important per la Marta i tants d’altres, us preguem que us hi penseu bé i valoreu present i futur del vostre compromís.
Això vol dir que si nos esteu preparats o teniu dubtes, cal que us prengueu el temps suficient per madurar la vostra decisió, informeu-vos de tot i adreceu-vos a la Fundació Carreras per sol·licitar la informació que us calgui.
Si la vostra decisió és no esdevenir donants de medul·la òssia, penseu que hi ha d’altres maneres de col·laborar, també a la Fundació Carreres podeu cercar informació en aquest sentit, i com no sempre sereu ben rebuts als centres de recollida de sang fixes i mòbils, més informació a http://www.bancsang.net
En cas que la decisió que hagueu pres sigui la de fer-vos donants, cal que us adreceu a un dels centres de recollida de sang i sol·liciteu els impresos que cal omplir amb les vostres dades personals. Fet això us realitzaran una extracció de sang que no te res d’especial en quan al procediment ni a la quantitat , si no en el destí, ja que aquesta mostra s’analitzarà per realitzar el tipatge del vostre HLA (Antigen Leucocitari Humà). Aquest HLA serà el que haurà de ser compatible entre donant i receptor. Passat un temps rebreu al vostre domicili la comunicació del REDMO (Registre de donants de medul·la òssia) que ja formeu part del col·lectiu de donants.
En aquest moment només us puc desitjar sort i que un dia rebeu la noticia que podeu salvar una vida. Jo fa més de deu anys que espero el moment. Les possibilitat de ser requerit són realment petites però cal recordar en tot moment el nostre compromís adquirit, i estar preparat per si calgués la nostra col·laboració.
Donació. El moment de la donació es la culminació de la nostra actitud com a donant. Tret d’aquest sentiment i anant a coses més pràctiques, que pot passar arribats a aquest punt. En el moment en que el/s registres de donants troben que el nostre HLA es susceptible de ser compatible amb un pel que hi ha una ordre de recerca oberta, es posaran en contacte amb nosaltres per, en primer lloc, preguntar-nos si estem disposats a ser donants, en cas afirmatiu, possiblement se’ns demani una o dues analítiques més per assegurar la nostra compatibilitat i correcte estat de salut per esdevenir donant.
Atès que pel donant és el moment més crític no explicaré el procediment jo mateix, si no que us emplaçaré a un nou POST específic extret directament de la Fundació Carreras on s’explica aquest punt.
Només us vull fer notar un detall d’extrema importància, en el moment en que ens confirmen com donants i iniciem aquesta fase, el pacient de leucèmia receptor, serà sotmès a un tractament quimioteràpic i radiològic molt important que el deixarà en un estat crític en espera de la nostra donació, si en aquest punt ens féssim darrera això significaria gairebé amb tota certesa la mort del receptor.